Boekuitleg
Er zijn veel soorten autoboeken, wat zijn de verschillen?
- Vraagbaken van uitgeverij Kluwer, Kosmos Z&K of Promedia. Auteurs: Olyslager of Olving. Deze serie is vooral op techniek gericht, en daardoor een bruikbare hulp bij allerlei reparaties. Er staan veel technische tekeningen in en tevens worden de afstelgegevens vermeld. Voorts zijn er naast de elektrische schema's de complete leveringsprogramma's te vinden. Wij willen u er op attenderen dat niet altijd alle speciale en/of sportieve modellen in een autovraagbaakboek besproken worden.
- Leer 'm Kennen, eveneens van uitgeverij Kluwer; Deze reeks geeft algemene informatie over een model auto, met een aantal praktische technische tips. Deze boeken zijn goed te gebruiken voor kleine onderhoudswerkzaamheden aan de auto.
- Instructieboekjes. Originele uitgaven van de fabrikant/importeur, destijds meegeleverd bij de aanschaf van de nieuwe auto. In deze boekjes wordt het gebruik van de auto toegelicht. Onmisbaar voor de liefhebber, want dit boekje maakt de auto compleet.
- Zeer technisch is de documentatie uit de Haynes-reeks. In deze boeken wordt ingegaan op zeer complete reparaties en is daardoor vergelijkbaar met een origineel werkplaatshandboek. De technische boeken uit de reeks van SP en Querschnitt komen inhoudelijk nagenoeg overeen. Deze documentatie kan in een andere taal geschreven zijn (m.n. Engels- of Duitstalig).
- Vergelijkbaar aan de Haynes-reeks zijn de boeken uit de serie van Autobooks en Unipart. Deze boeken zijn enkel Engelstalig uitgegeven en met veel tekeningen en foto's wordt veel verhelderd.
- De Engelse variant van de in Nederland bekende vraagbaak zijn de Motor Manuals van uitgeverij Nelson. Deze boeken zijn ook geschreven door Olyslager, en is met name gericht op auto's van Engelse makelaardij. In het algemeen is de opzet en indeling gelijk aan de Nederlandse exemplaren.
- Jaarboeken van verschillende uitgevers. Hierin staan (meestal) beknopt de technische gegevens van de auto's uit het betreffende jaar. Zeer informatief zijn de boekjes uit de KNAC-reeks, maar de boeken uit de Autotest of Autovisie trakteren ons op additionele tests.
- Prentenboeken, bijvoorbeeld uit de reeks van 'De Klassieken' geven een complete levenscyclus van een model, met leuke nostalgische foto's om het verhaal compleet te maken.
- De boekjes uit de reeks "Technische gegevens en praktische wenken" staan garant voor urenlang leesplezier. Naast bruikbare informatie tonen deze boekjes mooie foto's in een nostalgische ambiance.
- RAI-catalogi van verschillende jaren. Deze catalogi zijn uitgegeven ten tijde van de Auto-RAI. In deze catalogi worden de deelnemers (merken/accessoires) genoemd met een opsomming van de door hen aangeboden produkten. Vaak wordt dit begeleid met foto's van de getoonde modellen.
Na deze mooie opsommingrest nog één opmerking; veel leesplezier gewenst!